Principiul de functionare al pompei de caldura

Posted by Codrin 15.02.2019 0 Comment(s)

 

Stiati ca?

Locuinta dumneavoastra acumuleaza energie termica (peretii, podeaua, mobila, etc) toate acumuleaza caldura sau racoare pe care o elibereaza treptat in aer. De aceea este absolut important ca aceasta inertie termica sa fie constanta indiferent de temperatura exterioara. Practic pentru a va putea simti “calzi” intr-o locuinta, trebuie ca peretii, podeaua, mobila, etc, sa acumuleze caldura in mod constant de la instalatia termica, acest lucru o face cel mai eficient pompa de caldura.

Cum functioneaza o pompa de caldura ?

Pompa de caldura extrage iarna caldura din pamant, apa sau aer, iar apoi, cu ajutorul unui compresor montat In interior, agentul frigorific se incalzeste la o temperatutra si mai ridicata. Ulterior, acesta raspandeste caldura In interiorul locuintei. Vara, ciclul se inverseaza iar locuinta este racita. Inima pompei de caldura este compresorul. Eficienta pompei este masurata de indicele COP, care trebuie sa fie cat mai mare.

Alege pompa de caldura NIBE si alege eficienta si economia la incalzirea sau racirea casei tale

Pompa de caldura NIBE este instalatia care transfera caldura de la un mediu mai rece catre un mediu mai cald. Cel mai adesea, pompele extrag caldura din apa, din aer sau din pamant/sursa geotermala si o transfera in casa, prin intermediul incalzirii prin pardoseala, a radiatoarelor, al ventiloconvectoarelor etc.

Motivele pentru care clientii schimba cazanul electric cu pompa de caldura NIBE sunt:

  • nu emite radiatii
  • nu emite noxe sau CO2
  • nu are nevoie de cos de fum
  • nu are nevoie de autorizatii sau proiecte de instalare
  • consuma 1kW de energie electrica
  • genereaza 5kW de energie termica
  • spatiul ocupat este foarte mic -> camera centralei poate fi folosita pentru altceva
  • energia electrica pe care o foloseste se poate obtine si panouri fotovoltaice sau din energia eoliana, fiind surse curate de energie.

Iar cu NIBE Uplink iti poti controla sistemul de acasa, de oriunde de pe telefon sau tableta.

Consuma 1kW energie electrica si genereaza 5kW energie termica

 

*Consum electric lunar estimat 300-400 lei pentru sistemele NIBE Sol/Apa si 400-500 lei pentru sistemele NIBE Aer/Apa

*Pentru o casa P+1 suprafata de 150mp (caramida porotherm 38, polistiren 10, geamuri tripan, incalzire pardoseala parter 75mp, si incalzire cu radiatoare la etaj 75mp) cu 4 persoane, timp de 6 luni cat este sezonul rece in Romania.

 

 

Surse de energie gratuita din SOL, APA sau AER

De unde extrage o pompa de caldura energia necesara incalzirii ?

Energie GRATIS din SOL

Pompe de caldura SOL-apa

Cu colectori orizontali

La o adancime de cca. 1,3-3,3 m se plaseaza serpentine de teava (distanta dintre acestea va fi de min. 50 cm) prin care circula un agent de lucru, care preia energia solara acumulata in pamant si o transporta la pompa de caldura. Ideal ar fi ca tevile sa fie ingropate in nisip sau humus. Colectorul plan reprezinta solutia avantajoasa daca suprafata gradinii, casei este suficient de mare.

La dimensionarea colectoarelor plane se tine cont bineinteles si de calitatea solului. Nu se pot amplasa asemenea sisteme pe sol stancos.

principiu pompa de caldura

Cu colectori verticali

In unul sau mai multe puturi paralele cu adancime de cca. 100 m, se introduce cate o sonda prin care circula un agent de lucru (de tipul apa cu antigel). Acest tip de colectoare ocupa un spatiu restrans. Functionarea sistemului se bazeaza pe faptul ca la o adancime de 15 m temperatura geotermica este constanta tot timpul anului; cu cat adancimea creste, temperatura solului este mai mare. Colectoarele tip sonda reprezinta sistemul cel mai stabil.

In cazul pompelor de caldura cu colectarea energiei din puturi la adancime (circuit inchis), este necesara forarea unui put in sol (cca 100-150m), folosind ca agent de transport al energiei la pompa de caldura un amestec de apa si glicol care circula printr-un furtun introdus in putul forat. Energia colectata este transferata unui fluid in pompa de caldura, denumit agent frigorific, care trece la starea de agregare gazoasa si prin compresie atinge o temperatura suficient de ridicata pentru a asigura incalzire si apa calda.

Energie GRATIS din AER

Pompa de caldura AER-apa

Sistemul aer-apa este un sistem relativ simplu de montat si nu necesita lucrari speciale de amenajare (sapaturi, foraje, aprobari sau plati suplimentare, etc.)

Aceste pompe de caldura pot functiona si cu folosirea unei rezistente electrice ca backup, care intra in functiune la temperaturi foarte scazute (sub -15º C)

Pompa de caldura aer-apa este extrem de utilizata atat la sistemele de preparare a apei calde menajere cat si la incalzire. Anumite tipuri de pompe de caldura aer-apa au cuplate si panouri solare.

principiu pompa de caldura

Pompa de caldura aer-apa are si capacitatea a improspata si raci aerul din anumite incaperi in paralel cu producerea apei calde menajere. Exista o larga varietate de modele de pompe de caldura aer-apa combinate cu sisteme de aerisire si ventilatie. Aceste sisteme se preteaza in special la dotarea caselor cu consum scazut de energie (case eficiente) sau la utilarea caselor.

Energie GRATIS din APA

Pompa de caldura APA-apa

Pompele de caldura apa-apa utilizeaza energia solara inmagazinata de apa din pinza freatica, sau de apa din rauri, sau lacuri, la incalzirea cladirilor si la prepararea apei calde menajere. Dintre toate tipurile de pompe de caldura, la momentul de fata, acestea dispun de cele mai bune randamente, avind valori COP intre 5,5- 6,1.

In cazul amplasarii pompelor de caldura apa-apa trebuie analizate cu mare atentie atat compozitia cat si cantitatea apei ce o avem la dispozitie. Pentru implementarea acestui sistem avem nevoie de doua puturi. Unul va servi ca sursa de apa, iar celalat poate fi folosit la deversarea apei din pompa de caldura.

Din experienta se constata, ca acolo unde gasim cantitatea de apa cu destula usurinta, acolo avem probleme cu deversarea, din cauza nivelelor ridicate a apei din sol. In aceste cazuri suntem nevoiti sa foram mai multe puturi de adincime mai mica pentru a putea deversa cantitatea de apa folosita de pompa de caldura. Distanta minima dintre putul de sursa si putul de deversare trebuie sa fie de cel putin 10 m, dar se recomanda o distanta de 15m.

principiu pompa de caldura
principiu pompa de caldura
 
 
principiu pompa de caldura


 

pompa de caldura
Principiul functionare pompa de caldura

 

Etichete: pompa caldura